Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
XVI. évfolyam 135. szám
2019-02-13 16:14:14
Évértékelő és a jövő évi műsor
2019-02-13 16:13:09
Mert kell egy csapat
2019-02-13 16:12:47
A jók között a legjobbakat díjazták
2019-02-13 16:12:21
Bokrétás Campus
2019-02-13 16:11:59
Kollégiummá alakítják az egykori MÁV Szállót

Újabb beruházás indulhat el azon 16 közül, amelyek a Magyar Kormánnyal a Modern Városok Program keretében kötött megállapodásnak köszönhetően valósulnak meg Tatabányán. A közel 91 milliárd forint összforrásigényű fejlesztéscsomag részeként az egykori bányakórház katolikus gimnáziummá és az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá alakítása, a Tulipános Ház megújítása, a helyi közösségi közlekedés megreformálása, az ipari park úthálózatának fejlesztése és a Szent Borbála Kórház korszerűsítése után most megkezdődik a régi MÁV Szálló kollégiummá alakítása is.

A Dózsa György úton álló egykori kollégium épületében több mint 2,3 milliárd forintból az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakgimnáziuma jön létre. A részletekről Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Bencsik János országgyűlési képviselő és Schmidt Csaba polgármester számolt be a Városházán, ahonnan a meghívott vendégekkel és a sajtó képviselőivel közösen sétáltak át a dózsakerti híd lábánál álló, egykor szebb napokat látott épülethez.

Tatabánya Megyei Jogú Város középfokú köznevelési és szakképzési intézményeiben több ezer diák tanul, és majdnem a harmaduk vidéki. A fiatalok zöme a Tatabányai Szakképzési Centrum által működtetett intézmények tanulója, míg a többi diák a KLIK által fenntartott két gimnáziumba jár. A vidékről érkező hallgatók körülbelül 6-8 százalékának lenne szüksége a kollégiumi elhelyezés biztosítására.

A korábban a középiskolai diákok kollégiumi elhelyezésére szolgáló - Tatabánya, Réti út 5. szám alatti - épület a nagyfokú fizikai állapotromlás miatt alkalmatlanná vált a feladat ellátására, az önkormányzatnak pedig nem volt a tulajdonában olyan ingatlana, amely alkalmas lett volna kollégiumi férőhelyek kialakítására. A Győri út 1. szám alatti, jelenleg üresen álló régi MÁV Szálló azonban több szempontból is jó megoldásnak tűnt, hiszen közel van a vasút- és buszvégállomáshoz, ami kedvező lehet a bejáró fiataloknak, továbbá miután az épület korábban is hasonló funkciót töltött be a város életében, költséghatékony módon alkalmassá tehető a kollégiumi funkció ellátására is. Az önkormányzat ezért a Magyar Államhoz fordult, kérve az épület ingyenes vagyonkezelésbe adását. Az erre vonatkozó egyeztetések a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel eredményesen zárultak, a Modern Városok Program keretében a Kormánnyal kötött együttműködési megállapodás pedig 800 millió forint támogatást biztosított a beruházáshoz, míg a fennmaradó költségeket az önkormányzat fedezi az önrész útján.

A közbeszerzési eljárás lezárult, a kivitelezési munkálatokat az EP Konstruktív Kft. és az IMV Kft. végzi majd a következő egy esztendőben az ötszintes, részben alápincézett, közel 2900 négyzetméteres hasznos alapterületű ingatlanban. A Csőre Imre és Tóbiás Tamás építészmérnökök által megálmodott kollégium fiatalos és színpompás lesz. Az épület azonban nem csupán kívülről újul majd meg, de belül is a kor igényeihez mérten alakítják át, sőt, bővítik is, hiszen a Szakképzési Centrummal és a Tankerületi Központtal történt egyeztetések alapján legalább 100 férőhelyet kell kialakítani a falai között.

Szintenként 11 kétágyas és 1 háromágyas szoba várja majd a lakókat, két egységenként egy vizesblokkal. A földszinten mozgáskorlátozott fiatalok elhelyezését biztosítani tudó szoba is lesz. Szintenként tanulószobákat és felügyelői helyiségeket, a földszinten közösségi, adminisztratív és kiszolgáló helyiségeket, ebédlőt és tálalókonyhát, továbbá orvosi szobát alakítanak ki a tervek szerint. Az épület teljesen akadálymentes lesz, liftet építenek be; kicserélik az elöregedett ablakokat, ajtókat, korszerűsítik a belső közműhálózatot és szigetelik az egész házat. Az átalakítás-felújítás elkészülte után a kollégium üzemeltetését – az önkormányzati vagyonkezelői jog fenntartása mellett – a Tatabányai Tankerületi Központ látja majd el.

A Dózsa György úton álló egykori kollégium szakképző központtá alakul

A 2.316.228.300 forintos beruházással az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakgimnáziuma jön létre.
A Tatabányai Szakképzési Centrum Műszaki Szakgimnáziuma két korábban önálló iskola, a Bánki Donát Ipari Szakközépiskola és a Péch Antal Műszaki Szakképző Iskola és Gimnázium összevonásából jött létre. A Bánki fő profilja a gépészet és a közlekedésgépészet, valamint új képzésként az informatika és a sport ágazati képzés. A Péch Antal elektronikai és mechatronikai technikusokat képez, illetve az ipar igényeire reagálva immár vegyészeket is képeznek.
A két iskola létszáma folyamatosan emelkedik és felnőttképzés lehetőségei is nagymértékben kihasználtak. A műszaki végzettségű tanulók nyolcvan százaléka a környék ipari parkjaiban helyezkedik el, tíz százalékuk tanul tovább és ugyanennyien nem a tanult szakmájukban kezdenek el dolgozni.
A fejlesztés célja, hogy a műszaki szakgimnázium alkalmassá váljon hat ágazat (gépészet, közlekedésgépészet, vegyészet, informatika, villamosipar-elektronika, sport) és tizenkét szakképesítés esetében arra, hogy képzőközpontként kiegészítse a vállalatoknál folyó gyakorlati képzést a kor követelményeinek megfelelő, modern eszközparkkal. Az intézmény hasznát elsősorban a tatabányai és környékbeli fiatalok, valamint azon felnőtt korú munkavállalók fogják élvezni, akik tervezik a szakképzésben történő részvételt.

2018.07.11 10:56:05
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu