Királyi Régió Borászati Katalógusa
  
 BORÁSZATOK
 Badacsonyi borvidék
 Balatonfelvidéki borvidék
 Balatonfüred-csopaki borvidék
 Etyek-budai borvidék
 Móri borvidék
 Neszmélyi borvidék
 Somlói borvidék

 SZÁLLÁSHELYEK
 >> Apartmanok
 Fizetõ vendég szolgáltatás
 Fogadó, Motel, Panzió
 Hotel, Szálloda
 Ifjúsági szállás
 Kemping
 Kollégium
 Kulcsosház, Vendégház
 Turistaszállás
 Villapark, Szabadidõközpont
 
 VENDÉGLÁTÁS
 Borozó, Sörözõ
 Büfé, Falatozó, Bisztró
 Cukrászda, Fagyizó
 Diszkó, Bár
 Eszpresszó, Kávéház
 Étterem, Csárda, Vendéglõ
 Gyorsétkezés, Pizzéria
 Kaszinó, Játékterem
 Palacsintázó, Hamburgeres
 Rendezvényszervezés
 Sport, Szabadidõ központ
 Vendéglátóipari eszköz
 Vendéglátóipari zene
 
 LÁTNIVALÓK
 Múzeumok
 Skanzen
 
 KERESÉS
 
Aktuális cégjegyzék kategóriában:
Kulcsszó:
Település (irányítószám):
 
 TOP HÍREK
XVI. évfolyam 135. szám
2019-02-13 16:14:14
Évértékelő és a jövő évi műsor
2019-02-13 16:13:09
Mert kell egy csapat
2019-02-13 16:12:47
A jók között a legjobbakat díjazták
2019-02-13 16:12:21
Bokrétás Campus
2019-02-13 16:11:59
Sarlós Boldogasszony-napi búcsú Vértessomlón

Kicsinek bizonyult a somlóiak félezer embert befogadó rendezvénysátra, hiszen mintegy hét-nyolcszázan érkeztek Várgesztesről, Oroszlányból, Kecskédről, Környéről, Alsó- és Felsőgalláról, valamint Szárról a Sarlós Boldogasszony-napi búcsúra. A híveket a kápolnánál fogadták, fél tízkor pedig elindult a menet, élén a Mária kegykép tíz évvel ezelőtt elkészült zászlajával a falu központjából Spányi Antal megyéspüspök vezetésével, hogy körmenetben vonuljanak a kegytemplomhoz. A település határában álló, gyönyörű természeti környezetben épült kegyhelyhez idén is virágokkal díszített út vezetett.

A hatalmas közösségi sátorban Pfiszterer Zsuzsanna magyar és német nyelven köszöntötte a megjelenteket – köztük Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, Igó István helyi településvezetőt, valamint a környék megjelent polgármestereit, majd ismertette a falu és a kegyhely történetét: a Vértessomló melletti erdő szélén 1736 előtt kis kápolna állott, melynek szomszédságában remete lakott. 1736-ban Esterházy József a düledező kápolnát megnagyobbíttatta, szentéllyel látta el, s még abban az esztendőben Fahrer Krisztina polgárasszony megfesttette a bécsi kapucinusok templomában lévő, Kisdedét tejével tápláló Szűzanya kegyképének másolatát. Ezt az eredetihez érintette, s az óvári (Mosonmagyaróvár) kapucinusoknak ajándékozta. Innen hozta magával a képet András páter a vértessomlói remeteségébe, s a hagyomány szerint a Boldogságos Szűz itt valóban sok bajbajutott ember fohászát meghallgatta. A község ez alapján vált búcsújáró hellyé, ahova különösen Sarlós Boldogasszony napján zarándokolnak, ahogyan tették ezt július második vasárnapján is.

Spányi Antal megyéspüspök az ünnepi szentmisén elsősorban azon családokért mondott imát, akik gyermekáldásra várnak, vagy gyermek születésére készülnek, és megáldotta őket a gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárását kérve. A búcsú keretében helyezték el a templomban azokat a hálaszíveket, amelyeket a közbenjárásra született gyermekek szülei kérésére készíttetett az egyházmegye, a gyermekek nevével és születési dátumával.

A szentmisét litánia követte, majd Batin Péter tartott vetítettképes élménybeszámolót legutóbbi zarándokútjáról. A császári Puskás Antallal indultak Mariazellből március 4-én, hogy mintegy két és fél hónapos gyaloglást követően, közel 1500 kilométert megtéve, május 17-én érkezzenek a csíksomlyói búcsúba. Puskás Antal teljesítményének értékét külön emelte, hogy látássérültként vett részt a túrán.

A Sarlós Boldogasszony-napi búcsút az Albert Schweitzer kórus és zenekar koncertje zárta Vértessomlón.

2018.07.11 11:08:59
 
Minden jog fenntartva!    *    www.regioregia.hu    *    www.kiralyiregio.hu